Δραστηριότητες του Συλλόγου

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γυναικών Ευκαρπίας έχει παρουσιάσει πλούσιο έργο τα τελευταία χρόνια. Εκτός από το να διατηρεί  τοπικά έθιμα και παραδόσεις, πραγματοποιεί εκδηλώσεις τόσο για να τιμήσει τη γυναικεία φύση του όσο και για να προσφέρει ψυχαγωγία στα μέλη του συλλόγου, αλλά και στο σύνολο των κατοίκων του χωριού γενικότερα.
            Κάθε χρόνο, αναβιώνει τη γιορτή της Μπάμπως, στις 8 Ιανουαρίου, κατά την οποία οι γυναίκες γλεντούν με τον ήχο παραδοσιακών τραγουδιών και πραγματοποιούν δρώμενα, τα οποία είναι ακατάλληλα για τους άνδρες. Η γιορτή αυτή είναι αποκλειστικά για τις γυναίκες και δεν επιτρέπεται να πλησιάσει κανένας άνδρας σ’ αυτή.
Θυμάται πάντα να τιμά τη γυναίκα στις 8 Μαρτίου με την ανταλλαγή δώρων και ευχών δίνοντας έτσι έμφαση στη σημαντική προσφορά της γυναικείας φύσης στη ζωή.
Η ύπαρξη  του Συλλόγου έχει συμβάλλει στην ενίσχυση της τοπικής κοινωνίας και των τοπικών επιχειρήσεων με τον ετήσιο χορό του που πραγματοποιείται στις 15 Αυγούστου στο κέντρο της πλατείας του χωριού. Σ’ αυτή τη γιορτή καθένας έχει τη δυνατότητα να διασκεδάσει και να χορέψει υπό τον ήχο παραδοσιακής μουσικής. Με τα έσοδά του έχει πραγματοποιήσει  πολλά έργα στην τοπική κοινότητα όπως είναι η αναμόρφωση της αίθουσας του συλλόγου που βρίσκεται στο κέντρο του χωριού, η ανακαίνιση της παιδικής χαράς, η ανάπλαση της πλατείας του χωριού με τη δημιουργία βρύσης και ρολογιού στο κέντρο της και η δωρεά οικονομικής ενίσχυσης στην εκκλησία των Αγίων Ταξιαρχών.
Επιπρόσθετα, ο Σύλλογος που είναι γνωστός για την αλληλοβοήθεια και τον αλτρουισμό του έχει προσφέρει σε ανθρώπους που είχαν οικονομική ανάγκη τόσο οικονομική βοήθεια όσο και είδη πρώτης ανάγκης, ενώ έχει ενισχύσει οικονομικά και τους Γιατρούς χωρίς σύνορα.
Ακόμη, κάθε χρόνο πραγματοποιεί εκδρομές που συνδυάζουν τόσο την ενίσχυση του πνεύματος όσο και την ψυχαγωγία των μελών σε όλη την Ελλάδα, αλλά και πέρα από τα σύνορα αυτής. Επίσης, όταν οι οικονομικές συνθήκες το επιτρέπουν οργανώνει και δωρεάν εκδρομές.
Τέλος, ο Σύλλογος διατηρεί χορευτικό στο οποίο διδάσκονται παραδοσιακοί τοπικοί χοροί, ενώ στην αίθουσα του συλλόγου στεγάζεται η πλούσια βιβλιοθήκη του στην οποία έχουν πρόσβαση όλα τα μέλη του και αποτελεί δωρεά των Παναγιώτη Πιπέρη, Ιωάννη Κλειδαρά, Στέλλα Γερούδα και Πόπη Τσιλικλή.